Höstgille

Medeltidsföreningen Nytuna

 
 
 
 
 
Korvtillverkning på förmiddagen
Tillagning av medeltida och vikingatida maträtter på eftermiddagen
Jag deltar inte i någon workshop, men äter gärna den goda maten på kvällen
 
Gemensam lunch 17 november
Höstgille 17 november
Frukost 18 november
 
 
Jag vill sova hos någon fredag- lördag
Jag bokar sängplats lördag-söndag
Jag ordnar med övernattning själv
 
 

Välkommen att lära dig göra korv på medeltida vis, laga festrätter efter medeltida recept och vikingatida förlaga tillsammans med matarkeolog Daniel Serra. Klä dig i din allra vackraste klädnad och delta i gillet där vi smakar all god mat och njuter av gott umgänge!

 

Festen kommer hållas på en scoutgård utanför Nyköping med möjlighet till övernattning. Under dagen visar och instruerar Daniel Serra oss i matlagandets ädla konst. Det kommer att bjudas på festrätter från de rikas bord efter medeltida recept och även några bjudrätter med anor från vikingatiden. Vi kommer vara klädda i medeltidskläder hela dagen och använda utrustning som i möjligaste mån ser medeltida ut. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en medeltida stämning genom att äta medeltidsmat och prata om medeltida samtalsämnen.

 

 

 

Till festen hälsar vi även vänner från andra delar av medeltidsvärlden välkomna, bl.a. vänner från den rikstäckande föreningen Nordrike. I Nordrike, där medeltidsföreingen Nytuna är en medlemsförening, finns något som kallas Drömmen. I Drömmen är vi ett kungarike, som har sin egen historia och händelseförlopp vid sidan av den moderna världen. Nytuna anordnade den senaste stora händelsen i Nordrike - Kungavalsfesten 2010 Drömmens år 14. Då valdes de ännu okrönta tronföljarna Tyra och Skåre. Läs här för att ta del av Vad drömmen berättar om vad som hänt sedan Kungvalet:

 

Program 17-18 november 2018

 

Fredag 16 november

Ankomst för långväga gäster. Övernattning kan ordnas hemma hos någon (gratis) eller så bokar du själv boende på hotell/vandrarhem. Vid boende hemma hos någon erbjuds någon form av kvällsmat och trevligt umgänge. Ange önskemål om boende hemma hos någon vid anmälan.

 

Lördag 17 november

Medeltiden infaller

10.00 Korvtillverkning: Daniel Serra visar hur man tillverkar korv och berättar om råvaror.

 

12.30 Gemensam lunch för korvtillverkare och andra tillresta

 

13.30 Tillagning av flera olika rätter till kvällens gille under ledning av Daniel Serra. Några maträtter som kommer att lagas är: Bönor i suröl, Pastej för kranka damer, kryddvin, Emelles, Hedniska ärtor, vinkokta fikon

 

17.00 Festinvigning och mingel

 

18.00 Höstgille

 

Söndag 18 november

Städning och hemfärd

 

Praktiska detaljer

 

Kostnad:

Kostnad för hela helgen inklusive all mat, matworkshop med Daniel Serra och boende:

Fattiga: 250 kronor

Rika: 350 kronor, för dig som har möjlighet att lägga till en 100-lapp extra

 

Du får information hur du ska betala avgiften i samband med anmälan.

 

Vi vill ha din anmälan senast: 4 november, men gärna så snart som möjligt

 

Plats/Lokal

Vi kommer att vara på en scoutgård en mil utanför Nyköping, vägbeskrivning får du vid anmälan. Ange vid anmälan vilka nätter du önskar boende.

 

Klädsel: I samband med Medeltidsföreningen Nytunas aktiviteter är vi klädda i dräkter inspirerade av perioden 600-1599 (dvs. det man i Sverige benämner som vikingatid- renässans). Om du inte har en dräkt, finns det att låna, ange i så fall det vid anmälan.

 

Att äta med: Ta med tidsenliga föremål att äta med och på (exempelvis trätallrik, träskål, sked gjord av metall/trä/ben, krus/mugg av keramik). Om du inte har: säg till vid anmälan så lånar vi gärna ut.

 

 

 

Jag kommer till Höstgillet! Här är min anmälan!

Om du vill anmäla flera personer, vänligen fyll i formuläret för en person i taget. Det går bra att ange samma epostadress/telefonnummer till flera personer om ni vill få information skickat till en person.

 

När du skickat in anmälan kommer en bekräftelsetext längst ner på sidan. Du kommer också få en bekräftelse skickad till din e-postadress inom några dagar.

 

Har du frågor om Höstgillet? Använd formuläret nedan!

www.nytuna.se

e-post: info@nytuna.se