Om oss

Medeltidsföreningen Nytuna

Medeltidsföreningen Nytuna är en ideell förening med sitt ursprung och aktiviteter i kuststaden Nyköping. I samband med våra aktiviteter är vi klädda i dräkter inspirerade av perioden 600-1599. Som ny medlem finns dräkt att låna, tills du hunnit sy en egen. Nya medlemmar hjälper vi gärna att skapa en egen dräkt efter vald tidsperiod mellan vikingatid och renässans.


Tillsammans skapar vi flera olika aktiviteter året runt! Alla planerade aktiviteter hittar du i vår Kalender. Gå gärna med i vår grupp på Facebook för aktuell information. Här nedan kan du läsa om några evenemang som återkommer varje år. Vår förening samarbetar med Studiefrämjandet.


Under de tidsepoker vi återskapar hade man en annan uppfattning om religiös tro och vetenskap än i vår tid. Detta är intressanta ämnen att fundera kring och kanske också nödvändiga att förhålla sig till när man försöker iscensätta historia. Utgångspunkten för oss är att vår förening är politiskt och religiöst obunden.


I vår förening finns medlemmar i alla åldrar- från små barn till pensionärer. Se mer om medlemskapet under fliken Bli medlem.

Varmt välkommen som medlem!

Regelbundna träffar

Under höst- och vårtermin träffas vi regelbundet för att t.ex. sy historiska dräkter, laga festmat, kalligrafi, tälja och nålbinda. Se kalendern för mer information.

Knytis och utflykter

Vi brukar gästa olika evenemang under året, bl.a. Ekenäs Riddarspel, Stallarholmens vikingafestival och Söderköpings Gästabud.


Varje vår avslutas med en sommarknytis. Då brukar vi åka till en historisk plats, kanske lyssna till en guidning och äta medhavd knytismat

Nyckelkampen

I augusti varje år möts vi på ett lekfullt sätt och mäter våra krafter i bl.a. pilbågsskytte, varpakastning och hästskokast.


Kämpen som vinner får vandringspriset- en nyckelknippa. Dagen avslutas med en härlig festmåltid.

Föredrag och workshops

Ibland bjuder vi in en gästföreläsare..

Vi har t.ex. arrangerat en föreläsning om vikingatida mat med en matarkeolog och haft en kurs med en hemslöjdskonsulent som visade oss gamla sömnadstekniker.


Ibland håller i vi egna workshops, exempelvis i dans som på bilden nedan.


www.nytuna.se

e-post: info@nytuna.se